Inimsuhted ja feilid

Sattusin eile “naistejuttude” seda episoodi kuulama, kus räägitakse nuga selga löövatest bitšidest. Esiteks oleks tahtnud, et nad pikemalt ja rohkem süvitsi lahkaksid seda teemat. Aga võib olla just seetõttu, et see nii lühike teemapuudutus oli, just jäingi ise pärast pikemalt mõtlema ja meenutama.

Kõigil on vist elus ühel või teisel hetkel selline inimene tee peale sattunud. Seal podcastist vestlejatel oli, ja minagi olen elus paar korda pidanud seda läbi elama. Järelikult on selliseid nugadega nihverdavaid inimesi maailmas lihtsalt tohutult palju? Et kõigile jagub ja jääb veel ülegi? Ma ei teagi, kas need inimesed on lihtsalt õelad intrigandid ja psühhopaadid, või on nad oma mingis elufaasis lihtsalt nii katki, et kellega iganes kokku puutuvad, saab paratamatult haiget.

Ja nagu seal podcastis öeldi, täpselt nii ongi – samal ajal, kui oled aru saanud, millise pasa sisse astusid, tegelikult ju ikka endiselt veel hoolid sellest inimesest, tahad, et tal hästi läheks, et ta korda saaks. Otsid tema isekusele õigustusi ta lapsepõlvest või kust iganes. Kaitsed teda teiste ees. Tahaksid talle uut võimalust anda. Ja siis aina kuuled ringiga, mis totaalset jama ta selja taga sinu kohta ajanud on ja milliseid põnevalt absurdseid eneseõigustusi välja mõelnud.

“Naistejuttudes” seletati see nii lahti: ta on ju ikkagi inimene ja tunneb tegelikult alateadvuslikult süümekaid, et sitasti käitus ja saab ju ise ka aru, et see pole okei. Ja selleks, et end endale õigustada ja neid süümekaid maha matta, hakkabki õigustusi otsima ja seda kiusatavat mustama, teistele halvemas valguses maalima ja porri trampima.

Ma olen neist juhtumitest õppinud, et tuleb lihtsalt mõistusega ja emotsioonivabalt võtta. Ei ole mõtet vaielda, süüdistada. Veel vähem endas vigu otsida. Lihtsalt see toksiline suhe võimalikult kiiresti läbi lõigata, oma õppetunnid kaasa võtta ja eluga edasi minna. Ja proovida end mitte lukku panna. See on täiega raske tegelikult, sest ikka kaob usaldus inimeste vastu ära ja ei söanda enam kedagi uut lähedale lasta, sest kes teab, äkki on ta ka jälle mingi sibul ehk pealt kullakarvaline aga seest siiruviiruline ja nutmapanev.

Ses mõttes on need juhtumid palju toredamad, kus lihtsalt näed, et oled kellegagi liiga erineva maailmapildiga ja kasvad ajapikku lahku. Sõbralikult, ilma mingite draamade, nugade ja külajuttudeta.

Aga käsi püsti, kellel on vedanud ja sellist nuga selga löövat inimest pole ellu sattunud. (ennustan, et ühtegi kätt ei tõuse..)

DSC_6387

Näoga päikese poole, siis jäävad varjud selja taha, onju…

Rubriigid: Veini kõrvale lobajuttu. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

8 Responses to Inimsuhted ja feilid

  1. Rohelohe ütles:

    Tõstan käe arglikult püsti. Ma olen ehk küll mõne sõbraga tülli läinud või suhtlemise lõpetanud, aga nuge pole nad mulle selga löönud (ja vice versa) 🙂 Samas tööalaselt on nugadega naisolevusi ette tulnud küll. Üldiselt kippusid nad keskealised olema…

    Liked by 1 person

    • Mar ütles:

      No kui vähemalt üks käsi tõusis, siis võib olla maailm polegi nii hukas 🙂 Või sa oled lihtsalt totaalne õnneseen. Või ülihea intuitsiooniga 😀 Kusjuures ma tean paari-kolme inimest küll, kes kohe mingi esimesel kohtumisel a la oma seitsmenda meelega inimeste motiividest läbi näevad ja pärast on et “aga ma ju ütlesin sulle kohe”

      Meeldib

  2. Piret ütles:

    Ma ei tundnud ka end kuigi puudutatuna. Ma ei tea, kas ei oska suhteid nii dramaatiliselt võtta või olen hoopis ise see pussitaja? Nagu see Jimmy Carri nali et “There’s always an idiot in any group of friends. If you don’t know who it is, it’s you!” 😀

    Meeldib

  3. nodsu ütles:

    Mul pole samuti sõpradega nii olnud, ainult akadeemilises elus (mitte väga lähedase tuttava poolt) korra hästi ammu.

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar