Elu Hispaanias

Kogu graffiti ei mahtunud pildile

Vaatasin tv3 uudisklippi sellest, et eestlased massiliselt talveks Hispaaniasse kolivad, ja tuli kohe üksjagu mõtteid sel teemal.

Esiteks, tõesti-tõesti on viimasel paaril aastal TOHUTU palju uut rahvast tulnud. Just peale pandeemiat ja ukr sõja algust ja ärgem alahinnakem ka erinevaid hispaaniateemalisi telesaateid, mis harilikult lastakse eetrisse just kõige koledamal-kõledamal-porisemal sügisperioodil (viimastel aastatel nt kolm naist karavanis: Andaluusia; Eluga Hispaaniasse).

Kui varem ikka teadsin nime- ja nägupidi pea kõiki eestlasi, kes lähima 100km raadiuses elasid, siis nüüd enam küll mitte. Suht iga päev tuleb mõni uus pere juurde. Varem kirjutas keegi a’la kord aastas mulle, et enne kolimist maad uurida, nüüd kirjutatakse iga nädal. Ja see on kõigest mulle, kujutan ette, et Veronika saab mingi kord tunnis mõne küsimuse hispaaniasse kolimise kohta (kust tööd leida, palju korterite üürid on, mis piirkond on parim, kuidas lapsi kooli panna jne jne). Mitmed inimesed on lausa seminare ja koolitusi hakanud pakkuma teemal, et kuidas kolida ja kuidas kinnisvara soetada, sest huvilisi on lihtsalt nii palju.

Kui kuulata, millised on värskelt kolinud inimeste kogemused ja muljed, siis need on väga erinevad. Mõnel sujub kõik kui lepase reega, teine läheb juba mõne kuu pärast tagasi Eestisse, sest ei olnud ikka see, mis ette kujutati (pudrumäed ja piimajõed ja mere ääres palmilehega tuult lehvitavad Antoniod). Nõustun täiesti sellega, mis Eneli seal intervjuus rääkis, et tasub keelt osata ja oma ootused läbi mõelda, kandikul midagi ette ei kanta. Loomulikult oleneb rahakotist ka, paksu rahakoti korral ehk isegi kantakse. Ja korteriturul on paraku tõesti nõudlus suurem kui pakkumine ning hinnad on totaalselt laes. Ja palju oleneb tõesti vedamisest ka. Jne.

Samas natuke pole ma ikka nõus ka selle uudisklipi mõne väitega. Nt et kolmetoaliste üürihinnad rannikul algavad 1300st. Võib olla tõesti, kui tahad just kuurortlinna ja et oleks bassein jne. Aga päris KÕIK eestlased ikkagi ei taha/ei pea oluliseks. Defineeri ära eksole, mis see “eestlase standardile vastav” kodu endast täpselt kujutab. Tavalised linnakorterid, ma ütleks, et tuhandega leiab vabalt. Mis on ka kallis, eriti võrreldes varasemaga, aga siiski. Ja elektri hinnad. Meil pmst 4-toalises, 4-liikmelise perega, homeoffice, mitu arvutit non-stop käivad, kondikas aeg-ajalt ka, talvel õliradikas, köök ja sealsed tarvikud, elektriboiler. 80 eur on kõige suurem arve olnud. Enamasti pigem 60 ringis. Meil on muidugi hea pakett ka, tutvuste kaudu saadud, aga ikkagi, ma ise ei kujuta küll ette, kuidas kellelgi Hispaanias 140 eurine elektriarve tuleks. Stuudios on meil üldse 30 eurised arved. (Ja stuudiovalgus, välgud võtavad tegelikult ikka kenasti elektrit). Et jah, väga seinast-seina on kogemused inimestel nii hindade kui töö kui üleüldise hakkamasaamise osas.

Toit läks kallimaks, aga on siiski odavam kui Eestis. Palgad on Eestiga võrreldes nõksuke paremad. Samas on Eestist tulles suht võimatu tööd leida, kohalike seaski on tööpuudus väga suur.

Veepuuduse osas nõustun. Alles nädalake tagasi käisin Casabermeja külas, kus on veega täitsa räbal lugu ja siiamaani igapäevased vee kasutamise piirangud, 21.30st õhtul 8ni hommikul (või midagi sellist, võin tunnikesega eksida) on vesi välja lülitatud. Talupidajad, kellega olen rääkinud, ütlevad, et viimased umbes 3a on päris rasked olnud ja saagikust mõjutab põud ikka kõvasti. Oliivid annavad vähem õli välja, kitsed ei leia nii palju toitu mägedes, peab juurde andma ja piima on märgatavalt vähem, seakasvatustes on peade arvu vähendatud, et vee- ja toidupuudusega hakkama saada. Sel aastal on isegi kastanid, meie nö talvine rahvustoit, tavapärasest 80% vähem saaki andnud. Nii et kui mõni vandenõuteoreetik väidab, et põuda pole olemas, ei tasu uskuda, usu pigem talunikke, kel pikk elukogemus (mitmete põlvkondade pikkune lausa) neis asjus.

Samas jään ma ikka selle juurde, et elu on seiklus ja unistused on täitmiseks. Et kui armastad päikest ja kuuma ja temperamentseid isiklikku ruumi tükkivaid inimesi ja lõbusat elu nautlevat lärmakust, siis… kes ei proovi, ei teagi, kuidas oleks läinud, eksole. Tähtis on lihtsalt meeles pidada, et Hispaaniasse kolides peab kohe kindlasti armastama hispaanlasi, nende kiikse ja kombeid, kogu seda multikultit, mis siin on. Ei saa tulla suhtumisega, et “aga mina tahan, et oleks nii!” Ja “meil Eestis tehakse asju paremini”. Sest selle peale vastatakse täpselt nii, nagu vastatakse neile, kes Eestisse sarnase suhtumisega tulnud on: et aga mis sa siis otsid siit.

Igatahes pole ma üldse ainuke eestlane, kellele hispaania-vibe täiega sobib ja kes siin 10+ aastat juba on olnud, meid on päris palju, kõigil oma erinevad lood ja küllap kõigil südames tunne, et on oma õige maailmanurgakese üles leidnud 🙂

Eilaõhtused ringikondamised
Mõnikord, kui on meri hülgehall
Ei ole alati sushine lollipops and rainbows, aga ikkagi on seda väärt
Rubriigid: Malaga, Minu Hispaania, Veini kõrvale lobajuttu, sildid: , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

3 Responses to Elu Hispaanias

  1. Anonüümne ütles:

    Vaatasin ka just seda uudsiklippi. Uustulnukana tunnen ennast alati natuke puudutatuna sellistest “näpuga viibutamise” juttudest 😀 Mitte paha pärast, aga olen ise viimasel ajal tajunud ( võibolla tõesti mõjutab inimesi suurte masside siia kolimine vms ), et nn vanad olijad on nagu vanad torisejad 🙂 Muidugi mitte kõik! Sina Marju oled imeline ♥ ja veel on siin inimesi kes armsalt aitavad ja innustavad. Ja võibolla ma tunnengi ennast puudutatuna kuna mulle tunduvad paljud asjad iseenesest mõistetavad. Nagu keeleõpe ja kohaliku kultuuri- ja inimeste omaksvõtmine jne.
    Olen paljude siinsete eestlastega vestelnud ja minumeelest on kõigil nii omanäolised kogemused ja nägemused elust Hispaanias! Eks elatakse ka erinevat elu erinevates piirkondades ja üldistada ju tegelikult ei saagi. Nagu näiteks seda väljaütlemist, et sajab kaks kuud jutti. 10+ aastase kogemusega inimene võibolla leiab aasta kus sadas kaks kuud jutti, kuid mina ei ole sellist ekstreemset kogemust üheltki Malaga provitsis elavalt eestlaselt kuulnud 🙂 Ja ma kujutan ette kuidas nüüd hakkab tulema FB gruppidesse küsimusi, et milline ilm on novembris? Milline jaanuaris? Aga veebruaris? Sest inimesed kuulsid uudistest, et Hispaanias sajab kaks kuud jutti 😀
    Ja elekter on ka meil odavam kui väljaöeldud ( 5 tuba )

    PS! Mind inspireeris sinu raamat ☼

    Liked by 1 person

    • Mar ütles:

      Aitäh 😊 💖
      Ses mõttes ma täitsa mõistan, et igasugune näpuviibutamine ja moraalilugemine ja negatiivsus tüütab ära. Aga mõistan ka, kust see tuleb vanadel olijatel – aastatega ikka näeb neid, kes on suure hurraaga tulnud, kogu elamise ja mööbliga, ja siis samamoodi mõne aja pärast tagasi, sest neile oli jäänud fb gruppidest-blogidest-saadetestmulje, et kõik on lihtne, keegi ei räägi tavaliselt ju oma kohanemisraskustest, vaid jagatakse vsid päikselisi kokteili- ja palmipilte. Ja no on uskumatult palju inimesi, kes loodavad keeleta läbi ajada. Ja mõni ajabki ka. Inimkond on kirju noh 🙃
      Kusjuures seda kuude kaupa ilma küsimist on niisamagi üsna palju olnud, aga no talved on siin tõesti nagu üllatusmunad, ei tea kunagi ette ennustada 😆
      Aga.. mõned aastad kümnest on seda paar kuud jutti vihma olnud küll. Viimastel aastatel enam mitte, sellest ka see veevarude vähesus on tekkinud. Sellepärast ma ei pannud seal klipis seda vihmakohta väga tähelegi, sest võib vabalt juhtuda. Oleneb piirkonnast ka. Aga pigem oleks pannud kulmu kergitama, kui keegi oleks väitnud, et talved on soojad, päike ja rannailm, sest see oleks 100% inimeste eksitamine (ja on inimesi, kes väidavad, et just nii ongi, sest noh, üks aasta oli ju)
      Igatahes, ma usun et keda Hispaania kutsub, neid ei heiduta midagi, isegi need kõrged üürihinnad ja vanad torisejad ja väike vihm siin-seal mitte 😊

      Meeldib

  2. Alex ütles:

    Nii ilus jutt, et koliks kohe … Prantsusmaale!

    Meeldib

Lisa kommentaar