Ei liha ei kala

Täitsa naljakas ja ootamatu, et tasapisi on mul hakanud mõned pisiasjad Eesti igapäevaelust või kommetest ära ununema. Niimoodi, et ise ei pane tähelegi. Suhtlen ju eestlastega igapäevaselt, loen uudiseid, olen oma arust kursis ja pardal. Ja siis järsku avastan, et midagi, mõni pisiasi on juba peaaegu ununenud.

Näiteks olime pargis mänguplatsil, lapsed mängisid, meil oli eemal väike piknik. Üks bomš kõndis mööda ja mulle meenus, sattusin hetkeks justkui ajamasinaga tudengipõlve Pirogovi-platsile. Tuli meelde, et Eestis jäävad bomšid ootama, millal mõni pudel tühjaks saab. Aga meil siin taara eest raha ei saa, pudelid visatakse olenevalt materjalist kas klaasi- või plastikuprügikasti. Tasuta. Nii et ühelgi bomšil pole sooja ega külma, kas ja mida keegi joob.

Tihti (või noh, mõnikord) räägin ikka hispaanlastele, et meil Eestis tehakse midagi nii või naapidi. Ja jään siis ise mõtlema, et kas ikka tehakse. Võib-olla enam ei tehta ja ma pole lihtsalt kursis? Elu on ju muutunud ja edasi liikunud nende kaheksa aastaga.

Taarapunktid ja taaraautomaadid on ikka endiselt olemas, eks?

Sulgeb uks, avaneb vein

Ega tegelikult pole ju see aeg ka enam kaugel, mil saan öelda, et olen veerandi oma elust Hispaanias elanud ja kolmveerandi Eestis. Njah. Kas pole mitte veider. Endale tundub, et alles paar aastat siin.

Küsisin ükspäev Aleksandri käest, kumb on raskem, kas eesti- või hispaania keel. Eesti keel pidavat raskem olema. Olin päris üllatunud (lihtsaim keel maailmas, onju!). Ega ma teda väga tihti hispaania keelt kõnelemas ei kuulegi – minuga räägib ta ju eesti keeles. Aga paar päeva tagasi käsisd nad klassiga metsas ja sattusid just samal ajal tagasi kooli poole minema, kui ma lapsi koolist võtma läksin. Jalutasin siis selle lastejoru kõrval Aleksandriga kohakuti ja sain oma 10min jutti kuulda, kuidas ta oma pinginaabriga nonstop lobiseb. Õpetaja on mulle varem ka maininud, et neil omavahel juttu jätkub, aga ma polnud seda ise niimoodi kuulnudki. Hommikuti kooli ees on ta tüüpiline vaikne eesti poiss, ütleb klassikaaslastele heal juhul tere ära ja valmis. Pinginaaber muidugi hilineb alati kooli ka.

Aga oi, kuidas ta ikka mu üle naerab, kui ma hispaania keeles vigu teen. Eessõna soo valesti ütlen vms. Et nagu, emme, KUIDAS sa seda ei tea, ah?

Daniel jälle seevastu ütleb, et eesti keel on kergem.

Olen viimasel ajal pannud tähele, et kipun neile jutu sees vahepeal mõne sõna hispaaniakeelsena ütlema, kui arvan, et äkki nad ei pruugi eesti keeles seda sõnan teada. Ise kohe samal hetkel saan aru, et ei tohi nii… jah, eks ma püüan end parandada. Artjom alles hiljuti oli šokis, et üks eesti laps, kes varem puhast eesti keelt rääkis, on mõne aastaga keele täiesti ära unustanud. Mida on kurb näha, aga mida saab siiski õppetunnina meeles pidada ja mitte ise samu vigu teha…

Nii et suhtun ikka endiselt täie tõsidusega oma ainuisikulisse rolli emakeele edasiandmises, sõna otseses mõttes. Aga mõned sõnad on siiski, mida ma keeldun parandamast, sest nad on liiga nunnud. Näiteks ütlevad nad “linnuke” asemel “linnukas”. Ja kuldnokk on “kuldnoku” ja selleks ta ka jääb!

Linnukas sööb saia. Papagoi.

Rubriigid: Kolmkeelsed lapsed, Malaga, Veini kõrvale lobajuttu, sildid: , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

2 Responses to Ei liha ei kala

 1. Anu ütles:

  Eesti keel on megaraske! Ma ei tea, kuidas mõned inimesed selle niimoodi ära õpivad, et alles täiskasvanuna nullist alustavad. Aga neid muidugi palju ei olegi. Nii et räägi ikka eesti keeles edasi, muidu on neil hiljem keeruline järje peale saada.

  Sõnadest – Matt ütleb “sääskad”, mitte “sääsed”. Ma ei paranda. Mulle meeldib kui on sääskad 😀

  Liked by 1 person

  • Mar ütles:

   Jaa, ma olen ka vahel mõelnud, et veab, et eesti keel suus sündisin, nullist õppida seda küll ei suudaks…
   Ja hea salakeel ka, keegi teine mujal maailmas ei saa aru 😛
   Aga huvitav, et “sääskad”, ma ise vist ütleks välismaalasena “sääskid”.

   Tuli veel meelde, et lapsed ütlevad orava kohta alati “orav-orav” Ma ei tea miks. Aga nii naljakas on kuulda seda 😀

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s