Palju maksab? (vol 2)

See on alati üks põletav küsimus. Et palju võõrsil elamine maksab. Kui suured tagavarad peaks Hispaaniasse kolides varutud olema. Ma kunagi väga-väga ammu võtsin meie kulud siin kokku ka, aga tundub, et on paras aeg aktualiseerida neid, kuus aastat on mööda lipsanud vahepeal ja elu-olu selle ajaga päris kõvasti muutunud.

Üür: 530 eur. Sellist diili tänapäeval siinkandis enam ei leia, turuseis on praegu selline, et peaks tegelikult vähemalt tuhandega arvestama neljaliikmelise pere puhul, 1200 oleks vist isegi reaalsem siia lahtrisse kirjutada (mis pole samuti turu keskmine hind, vaid jääb kõige odavamate korterite otsa). Isegi toa rent kellegi korteris on keskmiselt 400 juba tänapäeval. Hinnad on pööraseks läinud, sest nõudlus on suurem kui pakkumine ja suur osa kortereid on turistikateks tehtud.

Elekter: 60 eur. Praegune korter on 6-aasta tagusest väiksem ja kondikat või radikat kasutame ka märksa vähem (sest suvel värske mereõhk ja talvel päike), nii et elektri eest maksame imekombel nüüd hoopis vähem kui tookord.

Koduinternet + netflix + disney plus + mobiilside (4 numbrit ja piiramatu nett): 99 eur. Selline tore pakett, mis hõlmab kõike. Koduinterneti kiirus 1 Gb/s. Vahepeal proovisime kodunetti odavama teenusepakkuja käest ka (29/kuu), aga tollega polnud lõpuks ikka rahul. Ja vaatan, et kuueaastataguse ajaga on meil ikkagi odavamaks läinud, st hind on üsna sama, aga numbreid ja teenuseid on paketi sisse tasuta juurde antud.

Toidupood: 600-700 eur. Toit, majapidamistarbed, kassitoit jne. Neli inimest ja kaks kassi. Ausaltöeldes arvasin ma ise, et see number on vahemikus 500-600, aga korjasin siin vahepeal tšekke ja lõin need summad kokku. Ühtlasi sain tšekke vaadates aru, et summa teeb suureks liiga suur maiustuste osakaal (šokolaad, küpsised). Arvutasin kokku, et veebruaris ostsime maiustusi 75 euri eest! Kõige suurem maiustaja olen ma ise, aga Aleksandr on peaaegu sama suur šokohoolik, peidan ta eest oma varusid koguaeg…

Väljaskäimine: 50 eur. Väljaskäimine on meil enamasti kohvikus, burgeriputkas, türgikas jne käik. Aga muidu me käime väljas söömas pigem harva, siis kui külalised, käime tihedamini, muul ajal sööme kodus. Hispaanlased nt kulutavad väljas söömisele sama palju või rohkemgi kui toidupoes.

Kahe lapse koolilõuna: 92 eur. Lapsed hetkel koolis söömas ei käi, aga panin eelmise aasta summad siia kirja, keda huvitab.

Kahe lapse trennid: 160 eur. Sama, mis koolisöögigagi, panin eelmise aasta numbrid, hetkel trennis ei käi. Aga selle hinna sees oli siis 4 päeva nädalas trenne kahele lapsele.

Transport: 60 eur. Transport on selline väga kõikuv asi. Kui auto oli, olid kulud meeletult suuremad (kindlustus, remondid, bensiin. Üle 200 euri kuus kindlasti kokku), praegu kasutame ühistransporti ja mõnikord rendime auto, kui on vaja. Koolis käime jalgsi (10-15min) ja linna piires liigume kas jalgsi, bussi, rendirolleri või boltiga.

Vesi on meil igas üürikas olnud hinna sees, aga tean, et osades kohtades peab ise ka maksma. Puusalt pakkudes 20 eur kuus umbes.

Mis kulusid veel on? Hambaravi hinnad on üsna sarnased Eestile, selle vahega, et lastel ei ole siin tasuta hambaravi. Meil mõni pereliige on kümne aasta jooksul paarsada euri hambaarsti peale kulutanud, mõni teine pereliige seevastu jällegi mitu tuhat…

Riided on odavad (a la Primark jne), pluss kaks korda aastas on megasuured soodusmüügid, aga me oleme taaskasutuse-usku ja suurem osa riideid tuleb second-handidest.

Nii et kokkuvõttes kõigile kolimishuvilistele – kuskil 2000 euriga kuus peaks enam-vähem ära elama küll neljaliikmelise perega.

Rubriigid: Malaga, Veini kõrvale lobajuttu, sildid: , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

5 Responses to Palju maksab? (vol 2)

  1. Kui suur tõenäosus (ja kas üldse) on tööd leida, kui oled noor, aga ilma erialata ja kohalikku keelt ei oska (oskad küll mitut muud euroopa keelt). Mul siin tütar räägib boyfriendi perega Hispaaniasse kolimisest, aga mumeelest (vabandage mu ülbust) ei ole seal kedagi, eks suudaks asju läbi mõelda. Ma keelata ei saa, saan ainult soovitada …. nagunii olen ju see, kes lõputut koolijura ajab :-).

    Liked by 1 person

    • Mar ütles:

      Üldiselt on ilma keeleta üliraske hakkama saada siin. Samas on palju välisfirmasid, kuhu võib proovida, olenevalt töökogemusest ja oskustest jne. Samas kui noor tähendab a la 18, st ei ole haridust, töökogemust ega keeleoskust, siis ma ei teagi, mis variant tööd oleks leida. A la koristajaks ainult. Aga lõppude lõpuks on see vanus, mil tulebki maailma avastada ja proovida, tagasi saab ju alati minna 🙂

      Meeldib

  2. No ma räägin. Vanus on juba 23, see mõte on vist üsna uitmõte hetkel veel (loodetavasti), sest ausalt öeldes, mulle tundub, et võiksin tasapisi laste ülalpidamisest vabaneda. Samas, ega ma teda ju hätta ka ei jäta, enda oma ju. Ja ongi nokk kinni saba lahti. Kui mulle plaani tutvustatakse, siis ma tutvustan plaani nõrku külgi.

    Meeldib

  3. Anonüümne ütles:

    See 50.- väljaskäimine on selgelt alahinnatud. Me kulutame rohkem juba ühe restorani õhtusöögiga keskmises Hispaania kenas tavernas.

    Meeldib

    • Mar ütles:

      Eks see ongi väga erinev perekonniti. Me käime max kord kuus väljas söömas. Kui koos lastega, läheb tõesti 50 eur kokku. Kui kahekesi, siis 20-30 max. Ja nt hommikukohv + võileib + mahl on max 10 eur kokku kahele, mõnes kohas lausa 6 eur. Nii et kui nüüd aasta keskmine võtta, siis meil tõesti see 50 ongi reaalne summa kuu peale. Aga no tõesti on võimalik ka 1000 väljas söömise alla panna, paljude kohalike tuttavate näitel täitsa reaalne elu. Kõik oleneb elustiilist ja võimalustest.

      Meeldib

Lisa kommentaar