Jaanipäev Hispaania moodi

 

l6ke2

pilt netist

Kui ma Hispaaniasse kolisin, eeldasin, et siin sellist paganlikku püha nagu jaanipäev kindlasti ei eksisteeri. Oi, kuidas ma eksisin! Siinne jaanipäev teeb mõnes mõttes eesti omale lausa silmad ette!

Nagu mujalgi, on Noche de San Juan ka siin aasta maagiliseim öö ja võetakse traditsiooniliselt vastu rannas ja ohtrate rituaalidega. Tehakse lõkkeid ja hüpatakse neist üle nagu Eestiski, grillitakse ja tantsitakse, kuid lisaks põletatakse veel selleks spetsiaalselt valmistatud figuure Jua-sid.

Enamus rituaale on seotud halbade vaimude äraajamise ja soovide täitmisega. Näiteks kirjutatakse paberile paar soovi ja visatakse lõkkesse. Või minnakse keskööl ujuma (soovitavalt alasti), mis peaks tooma ilu, tervist ja õnne. Ma isiklikult muidugi keskööl enam vette minna ei julgeks, sest niipea kui pimedaks läheb, kasutavad hispaania noored merd wc asemel… Aga oleneb asukohast, rahulikemas randades seda probleemi ei tohiks olla.

Me oleme lastega siiani jaanipäeva alati Malagueta rannas tähistanud. See on kõige lähim, aga kahjuks või õnneks ka kõige rahvarohkem. Kuna suurel laval astuvad üles igasugused popmuusikastaarid ja DJ-d, siis tuleb siia palju (liiga)noori inimesi ja pidu läheb mingil hetkel natuke käest ära. 

Sel aastal olime põhimöllust kõvasti eemal, kuid rahvast oli ja liikus sellele vaatamata päris palju. Lapsed läksid peale keskööd telki magama ja meie pidasime hommikuni valvet, et mõni purjus tegelane kogemata üle telgi ei koperdaks. Seitsme paiku, kui päike tõusma hakkas, ajasime chicod üles, pakkisime telgi kokku ja läksime lõpuks koju puhkama 😀 Meie kamp oli enamuses juba 3-4 paiku ära läinud, viimane kange pidas lausa kuueni vastu.

IMG_20190624_151734_625

öös on asju

IMG_20190623_222715

lastel oma pidu

Päiksetõusuga tuli nähtavale ka selliste massiürituste miinuspool ehk prügi. Umbes pooled seltskonnad olid oma pudelid, kilekotid ja prügi maha jätnud. Kuigi sel teemal on viimastel aastatel palju kirjutatud ja inimeste südametunnistusele koputatud, on hispaanlased kahjuks väga aeglased õppijad, eriti just selline 15-30 vahemikus seltskond. Hakkas silma, et välismaalaste kambad viisid oma prügi minema, läbustajad olid ikka pigem hispaanlased. Ma loodan, et ehk on järgmine põlvkond lapsi juba rohkem inimesed.

LRM_EXPORT_48930895434717_20190624_164332742

Uuuuniii on!

Aga järgmisel aastal tahaks hoopis kusagile linnast välja minna, nö maajaanipeole 🙂

 

Rubriigid: Malaga, Minu Hispaania. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s