Kuuma-spetsialisti 11 nippi palavusega hakkamasaamiseks

Nonii, teil on seal palav, eksole. Noh meil ka, või õigemini oli siin paar 35-kraadi päeva, nüüd on jälle keskpäeval lebod 26. Aga esmaspäevaks lubatakse 41, nii et tuleb vaim valmis panna.

Tegelikult oleme me sooja kliimaga juba üsna ära harjunud. Minu jaoks ongi alles alates 35st see hetk, kui hakkab “liiga palav”. Ja pean tunnistama, et ma tegelikult isegi armastan neid terral’e ehk suviseid mitmepäevaseid maismaa poolt tulevaid kuumaõhumasse, mil tõesti on õues täielik saun ja kuiv kuum tuul puhub näkku ja termomeeter näitab varjus üle 40 kraadi.

Esimestel aastatel järgisime ikka usinalt igasuguseid kuumaga hakkamasaamise nippe ja lisaks oli meil ju alati igas elukohas kondikas ka. Sel aastal, nüüd lõpuks peale pea kaheksat aastat, oleme meie ka nagu suurem osa hispaanlastest ilma kondikata. Ja pole tõesti hullu midagi! Jagan mõned nipid ka:

  1. Keskpäeval ei tasu õue minna. Kõik asjatoimetused tuleb ära ajada kas varahommikul või hilisõhtul. (räägib inimene, kes ise käis täna keskpäeval jalgsi kilomeetri kaugusel toidupoes…aga noh, täna pole palav kah!)
  2. Kui õues on 35 kraadi, siis ilmselgelt ei tasu aknaid lahti hoida, kohe on see kuumus toas ka. Aknad on lahti hommikuti/õhtuti/öösiti, kui on tibagi jahedam. Päeval tasub päiksepoolsetel akendel isegi kardinad ja sirmid ette tõmmata. Mulle tundub, et eestlaste suurim viga ongi see päeval akende lahti hoidmine, mistõttu lähevadki kodud ebanormaalselt kuumaks.
  3. Kui hakkad palavusest zombistuma, hüppa korraks külma duši alt läbi, aitab alati! (ja tõesti – mitte sooja, vaid külma!)
  4. Ilmselgelt magatakse meil siinmail suviti tekkideta. Ma ei tõmba endale isegi õhukest lina enam peale. Veel soovitatakse nt voodiriided külmkappi panna või linad märjaks teha. (aga kes viitsiks, eks)
  5. Ma panen suviti ööseks alati juuksed krunni, lahtistega hakkab kohe jube palav. Õues käies sama lugu – kinniste juustega ei ole pooltki nii palav.
  6. Nii uskumatu kui see ka ei tunduks, siis peakattega on tegelikult hoopis palavam olla, kui ilma. Kui sa just lauspäikese käes kümmet kilomeetrit ei plaani kõndida, siis on ilma hoopis lahedam olla. Sel põhjusel ei ole Hispaanias kunagi ka ühtegi mütsiga beebit või last näha (või noh, mõni ikka on, aga need on turistid)
  7. Lehvik on tegelikult päris hea abimees.
  8. Joo piisavalt vett. Nt jääkuubikutega vesi väikese sidruniviiluga on ideaalselt värskendav.
  9. Kuumal suvepäeval võib vabalt õhtusöögiks hoopis jäätist süüa. Või hommikusöögiks. Või lõunasöögiks… Siinkandis on kuumal ajal popid ka muud külmad toidud, nt külmad supid gazpacho ja salmorejo, salatid jne.
  10. Tööpäev on läbi ja kodus palav? Unusta telekas ja diivan või veel hullem – köögis küpsetamine, ja mine hoopis kusagile ujuma ja ilma nautima. Pööra see väsitav palavus hoopis positiivseks kogemuseks ja ägedaks suvemälestuseks. P.S. Ja kõige värskendavam on loomulikult jõevesi! 🙂
  11. Kui tõesti kusagil üldse jahutust ei saa ja ühtegi veekogu ka ei leia, mine jaluta lihtsalt mõnes jahedas ostukeskuses, muuseumis vms.
Rubriigid: Malaga, Veini kõrvale lobajuttu, sildid: , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

2 Responses to Kuuma-spetsialisti 11 nippi palavusega hakkamasaamiseks

  1. Hõbe ütles:

    Kui me eelmises kodus, kuumas katusealuses korteris jahedusenippe otsisime, siis soovitati ka aknad päeval kinni hoida.
    Ainult et meie oleks siis päris ära küpsenud.
    Ehk et kui EI SAA aknaid kinni hoida, siis tuleks lahtise akna ette riputada märg lina – aitab jahutada. Vaatasin toona, et päris mitmed naabridki seda nippi kasutasid!

    Meeldib

    • Mar ütles:

      Mm, selle peale ma pole tulnudki, pole tänavapildis ka silma jäänud. Ehk läheb kunagi vaja ja proovin ära 🙂
      Meil ka praegu katusekorter, aga kõrged laed ja just sellise õige suunaga maja ka, et ei ole hommiku- ega õhtupäikse poole ja päevane päike käib praegu nii kõrgelt, et ei paista sisse. Talvel jälle hea, päike käib madalamat ringi ja soojendab tuba.
      Ja noh, mereõhk, eelmises kohas meil toda polnud ja tuli ikka märksa kuumem mass aknast sisse suviti.
      Turgatas pähe veel, et see aknad-kinni meetodi tõhusus sõltub muuhulgas ka maja värvist. Hispaanias ju väga suures osas valged majad.

      Meeldib

Lisa kommentaar